Thai Bitter-Melon Tea - Organic Thailand

 
  • 1 z 3

špičková kvalita (mladý krájený plod) z Thajska, NepustilTea-standard, minimální trvanlivost do: 14.06.2024

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem
Varianta
232 Kč 423 Kč 846 Kč od 232 Kč    
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské byliny a čaje - výběr
 

THAJSKÝ HOŘKÝ MELOUN/OKURKA - BITTER-MELON TEA - DOPLNĚK STRAVY - BIO

(Thai Bitter Melon Tea - NepustilTea-standard)
"Hořký meloun ("okurka") - krájený plod ve špičkové kvalitě - pro nálevy s různou hořkostí a běžné (léčebné i preventivní) denní pití!"

čaj umí: příjemné, svébytně hořké, velmi osvěžující bezkofeinové nálevy v různých koncentracích (dle způsobu přípravy a doby luhování)
čaj vás zaujme:
 chutí, výkonností, účinky, jednoduchostí i pestrostí přípravy (= běžný čaj, letní i zimní nápoje, koktejly, long drinky, smoothie)
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv - na žízeň, pro chuť a osvěžení, za účelem prevence i léčby, k meditacím a uklidnění, k jídlu i "jen tak"

výkonnost čaje v balení (50 g): 
50 hrnků čaje (cca 10 l nálevu při přípravě na jeden nálev - ředitelný koncentrát), 150 hrnků čaje (cca 30 l nálevu při přípravě na tři nálevy), 50 konviček čaje á 0,6 l (cca 30 l nálevu při přípravě na jeden nálev v konvičce), (summa summarum 10 až 30 l nálevu)
spotřeba na "jeden hrnek" (200 ml) / konvičku (600 ml): 1 g / 1-2 g

P1010004_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_01
obr.: různě velké plátky nezralého mladého plodu hořkého melounu

jak čaj vnímám a používám:
"Hořký meloun, který rád označuji jako "hořká okurka" (a je to původní název, než bylo v české literatuře použito "melounu"), piju téměř každý den. Poskytuje mi dobrou náladu, energii, reguluje cukr, zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus a určitě celkově vylepšuje mé zdraví. Aniž bych působení dál zkoumal - netrpím běžnými chorobami (rýma, kašel, angíny či chřipky...) ani těmi civilizačními, jež se schovávají pod pojmem "metabolický syndrom" (= komplex poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob). A co hlavně! Netýkají se mě nemoci způsobené zákeřnou bakterií Helicobacter pylori :-)! Nechcete mě následovat? :-)
(ZN, 13.09.2021)

P1010070_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_02
obr.: nálev je zelenožlutý, světlý, průzračný s jiskrou

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto):
 50 g, ±35 %
datum sklizně / výroby: 14.06.2021
minimální trvanlivost do: 14.06.2024
šarže: 21F1407
typ čaje:
 thajská bylina hořký meloun, lat. Momordica charantia, L. (hořká "okurka")
složení: 100%  - krájený plod (bez samostatných semen, drobných úlomků a drobotiny v podobě prachu)
balení: opakovatelně použitelný ALU ZIP sáček
mimoevropská bio certifikace:
 TH-BIO-152-THAILAND (označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
evropská bio certifikace: právě v přípravě

P1010141_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_03
obr.: plátky jsou v bio kvalitě, po luhování - výrazně nabobtnají a změknou

doporučená příprava:
je podobná přípravě běžného čaje, tj. 4 g (cca vrchovatou polévkovou lžíci) zalijte jedním litrem právě vroucí vody a luhujte alespoň 5 minut (i jakkoliv déle, resp. dle chuti); zalití opakujte vroucí vodou (dokud je nálev hořký); můžete použít i méně byliny (poloviční množství nebo jen několik plátků), méně vody a časy luhování přizpůsobit; bylinu lze ponechat v konvičce, tzn. neslévat, postupně odlévat nálev do hrnku nebo šálků a konvičku občas doplnit vroucí vodou; vyluhované plátky doporučuji sníst ("jen tak", okořeněné nebo vložit do salátu, smoothie, použít do polévky, při vaření apod.)
počet nálevů: 1 až několik (podle způsobu přípravy a času)
alternativní přípravy:
zkuste i jiné způsoby přípravy praktikované a doporučované v Thajsku i jinde ve světě, zajímavá je minimalistická příprava v jediném šálku a tradiční fajnový čínský způsob přípravy vícenálevových čajů zvaný Gong Fu Cha [kung-fu-čcha], kdy dva-tři plátky hořkého melounu vložíte do malé (cca 200 - 300 ml) vyhřáté konvičky s víčkem, zalijte vroucí vodou, luhujete 30-60 sekund a slijete do šálků stejného objemu jako množství nálevu v konvičce, celý postup opakujte několikrát, dokud je nálev hořký, dobu luhování si vysledujte podle vlastní chuti; bylinu můžete využit při přípravě koktejlů a smoothie, zalít jiným (právě připraveným) čajovým nálevem, zajímavá je příprava byliny jako ledový čaj a smíchání studeného nálevu s minerálkou; hořký meloun/okurku můžete smíchat s jiným suchým čajem a z originálního blednu připravovat neobvyklé nálevy

P1010126_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_02222222222
obr.: po delším luhování je nálev tmavší a silný

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
„Hořká okurka“ resp. hořký meloun (lat. Momordica charantia L.) patřící do čeledi Cucurbitaceae (tykvovité), podobně jako jiaogulan, je jednoletá, jednodomá popínavá bylina s pětihrannými, podélně žebrovanými stonky, až 4 m dlouhými. Výhony se přichytávají jednoduchými úponky. Listy jsou vstřícné, v obrysu široce ledvinité až kulaté, na bázi srdčité a hluboce vykrajované do 5-9 laloků. Řapíky měří 1-7 cm, čepele 2,5-10 x 3-12 cm. Žluté jednopohlavné květy se tvoří jednotlivě v paždí listů, mají pětičetný kalich a průměr asi 3 cm.  Plodem jsou převislé, různě veliké a tvarově rozmanité dlouze stopkaté „okurky“ s drsnou pokožkou, výraznými žebry, vráskami a bradavkami (v nezralosti barvy zelené, v plné zralosti výrazně žluté nebo oranžové). Rostlina je nenáročná na pěstování, velmi rychle roste a potkáme se s ní v teplých oblastech celého světa, zejména pak v jižní a jihovýchodní Asii, v Číně a v Karibiku."
... a dodal s potutelným úsměvem:
"Já ji prvně potkal za svých mladých let v Siamu. Jedna moje babička z ní vařila móc dobrou poblívku!"


na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... připrav si notnou dávku silného výluhu z byliny a pak použij k míchání s ovocnými šťávami, ovocným pyré a dobrým alkoholem, nezapomeň led, led a led!"

P1010020_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_0111
obr.: plátky verze NepustilTea-standard jsou převážně větší oproti verzi NepustilTea-superior

VÍCE INFORMACÍ O BYLINĚ (ČAJI)

suchý čaj: je tvořen slabými plátky vzniklé nakrájením plodu byliny
nálev:
 bezbarvý až tmavěji žlutý - podle doby luhování a množství plátků - čirý, typické bylinné vůně a speificky nahořklé chuti
vyluhovaný list: nabobtnalé plátky, většího objemu než za sucha, měkké a použitelné při vaření
odměření: při dodávce byliny dostáváte vždy "vzorek 4 g balení" (cca denní dávka), lehce pak odhadnete kolik plátků to je (stejně budete používat množství dle vlastní chuti)
doporučení dle bylinářské literatury: k dispozici jsou velmi nesourodé názory, osobně preferuji nálev z min. množství 4 g byliny (a více) za den
další označení čaje: Bitter-Melon Tea, Bitter Melon Tea, hořký meloun, hořká okurka, momordika hořká
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: 
bylina - plod

P1010117_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_022222222
obr.: nálev se při chladnutí nezakalí

ingredience: cokoliv, co vás bude bavit, nebojte se experimentovat
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu
aspekt: jang
šarže: 21F1406
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční, mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: nejedná se o čajovník ale bylinu - plod
trvanlivost: delší
ledový čaj: velmi zajímavý (příprava)

P1010146_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_033
obr.: vyluhované plátky již nejsou tak hořké = lze je sníst nebo použít při vaření (polévky), pečení (do mletého masa, k masu) a do zeleninových aj. salátů

působení byliny na zdraví:
kompletní zdravotní účinky byliny, nelze na tomto místě (tj. při prodeji byliny) uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12. 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete úplnější informace o momordice jinde na tomto webu, na speciálních stránkách byliny (www.BitterMelonTea.cz) a v Čajové školce.

povolená zdravotní tvrzení týkající se hořkého melounu (kopie z "on hold" seznamu):

on_hold_momordica

"vztah momordiky ke zdraví" (přepis z tabulky):
- reguluje hladinu glukózy v krvi (tj. udržuje správnou hladinu krevního cukru (glukózy) v krvi)

kompletní "on hold" seznam: je ke stažení zde

P1010094_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_0222222
obr.: nálev běžně (vlevo) a dlouze (vpravo) luhovaný

každé balení je opatřeno etiketou:
v českém jazyce, s uvedením informací dle platných právních předpisů a s upozorněními, jež byly stanoveny procesem schvalování byliny k prodeji jako doplněk stravy - Státním zdravotní ústavem (SZÚ):
UPOZORNĚNÍ: Není určeno dětem. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.
UPOZORNĚNÍ PRO DIABETIKY: Přípravek může snižovat hladinu cukru v krvi.

nove_baleni_bmt_100g_900_01_upraveno
obr.: příklad balení byliny v ZIP sáčku - výřez (tři vrstvy, etikety, zavařeno)

legislativní podklad pro uvedení na trh v ČR:
schválení produktu Státním zdravotním ústavem k prodeji jako doplněk stravy (Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011)

pořiďte si bylinu v nejvyšší kvalitě NepustilTea-superior = hořký meloun v nejvyšší kvalitě (ruční selektivní výběr malých plodů):

P1010045_NepustilTea.cz_Thai_BitterMelonTea_superior_b_011

pokud právě objednáváte špičkovou verzi byliny, tj. kvalitu NepustilTea-standard, patrně jste se již s různými sortami a rozdíly momordiky prakticky seznámili, ... což je dobře, můžete totiž využít výhodu 1 (sdělit mi zkušenosti se standardem a ostatními  - i konkurenčními - verzemi byliny) a tím získat 5% slevu z ceny objednávky (bez dopravy)

označení NepustilTea-standard, NepustilTea-superior resp. NepustilTea-standard+ používám z důvodu, že rádoby "standardů" a podobně označených bylin může být na trhu spousta, konkurence se ráda a rychle přizpůsobuje; označení NepustilTea vám garantuje vše, co je při prodeji napsáno a zobrazeno; ručím za to svým jménem! Myslím, že o podivně vypadající produkty (velké plátky, hnědé, plesnivějící, zatuchlé, nepříjemně páchnoucí apod.), jež poskytují ještě podivnější nálevy (hnědé, tmavé, nepříjemně chutnající) nestojíte!

více o kvalitě - viz článek v blogu: Hořký meloun/okurka - kvalita

takhle-nema-horky-meloun-vypadat-1300x400-NepustilTea.cz

Bitter-Melon_Tea_bad_and_good

jak momordika čili hořká okura/meloun vypadá jako rostlina si prohlédněte v blogu: Víte jak vypadá hořký meloun/okurka?

bitter_melon_tea_03_upraveno

hořký meloun/okurka mně pomáhá už mnoho let, proto má svůj samostatný web (BitterMelonTea.cz), kde najdete spoustu dalších užitečných informací o bylině, její přípravě, používání, účincích, kvalitě, skladování apod. ...

sken-titulka-Bitter-Melon-Tea

nezávislé recenze najdete v blogu: Hořký meloun/okurka - recenze

"Obdarujte své blízké jakýmkoliv balením hořké okurky. Způsobíte tím radost a vylepšíte jim zdraví!"

horky_meloun_BitterMelonTea_certifikace_133x1400